zöld-e az e-autó?

FÉLELMEK

ha nem napenergiából nyerjük az áramot, akkor adtunk a … egy pofont – az erőművek szennyeznek – ha mindenki elektromos kocsival járna, összeomlana a hálózat – akkumulátor – máshol szennyez, ezzel csak áttolja a problémát (és hasonló felvetések)

Sokat vitatkoznak azon a szakértők és magukat szakértőnek vallók, hogy a villanyautó valóban zöld-e. A legfőbb ellenérv az, hogy mivel az elektromos áramot főként fosszilis energiából állítjuk elő, ezért az azt használó villanyautó se zöld.

MEGOLDÁSOK

Ez nem teljesen igaz. Magyarországon az áram 2/3-át atomenergia, víz és megújulók felhasználásával állítják elő, 1/3-a fosszilis energiából származik, aminek a nagyobb része gáz. Azért ez a tény árnyalja a képet.

Vagyis persze, az e-autó se teljesen zöld, de hogy önbecsapás lenne a villanyautózás azt sokan cáfolják.

Itt egy idézet ebből a cikkből: “Azonban be kell látni, hogy számos országban – köztük Magyarországon is – egy elektromos autó környezeti hatása jóval kedvezőbb, mint a legtisztább hagyományos járműveké. Ugyancsak az e-autók mellett szól, hogy a szennyezés nem a sűrűn lakott városokban jelenik meg, hanem egy erőműben, ahol hatékonyabban mérhetőek és szűrhetőek a szennyezések. Harmadrészt pedig a ma gyártott elektromos autók 20 év múlva is az utakon lesznek, amikorra a megújuló energiák részaránya az áramtermelésen belül már sokkal nagyobb lesz.”

Talán az se véletlen, hogy egy sor európai országban a diesel üzemű kocsik már csak pár évig maradhatnak használatban.

Legszebb lenne persze, ha mindenki okos házban élne, és napenergiával tudná a teljes energiaigényét biztosítani, és az e-autóját is tölteni. Akkor ez a kérdés teljesen okafogyottá válna.

fotó: Pixabay

Az pedig vitán felül áll, hogy a villanyautó károsanyag kibocsátása nulla. Se por, se egyetlen molekula káros gáz vagy égéstermék. Egy villanyautótól tiszta marad a város levegője.

Van, aki szerint ez mind nem tétel. Van, aki szerint egy fecske amúgy se csinál nyarat, nem számít egy-egy ember cselekedete. Aki így gondolkodik, vajon az otthonában miért nem hagyja felkapcsolva az összes lámpát? Lehet, hogy mégis számít? És ez csak egyetlen triviális példa.